Projekt zábavného parku konzultujú s ochranármi prírody

31.03.2008 Humenné

Humenné/Prešov 31. marca (TASR) - Projekt zábavného parku Vtáčie údolie s celkovými nákladmi zhruba 4 miliardy korún vznikne v rámci verejno-súkromného partnerstva na ploche 450 hektárov neďaleko Humenného. Vystavať ho ...
Vláda na svojom nedávnom výjazdovom rokovaní v Humennom ocenila, že samosprávy prichádzajú s projektmi rozvoja cestového ruchu a zvyšovania zamestnanosti a projektu vyslovila podporu. Objavili sa však informácie, že spomínaný zámer nebol konzultovaný s ochranármi prírody. \"Nie je pravda, že sme nenadviazali dialóg s ochranou prírody, Prešovský samosprávny kraj (PSK) komunikuje so Štátnou ochranou prírody SR. Definícia chráneného vtáčieho územia neznamená, že sa tam nemôže nič stavať. Treba posúdiť všetky možné vplyvy na životné prostredie a musia sa dohodnúť všetky dotknuté strany, \" uviedla dnes pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Dodala, že v tomto prípade sa stanovia jasné pravidlá, ktoré môžu isté činnosti spôsobujúce napr. hluk obmedzovať. Pre doplnenie povedala, že aj automobilka Peugeot v katastrálnom území obce Voderady pri Trnave stojí v chránenom vtáčom území.
PSK v súčasnosti obstaráva urbanistickú štúdiu záujmového územia Vtáčie údolie. \"V najbližších mesiacoch pripravujeme aj spracovanie zámeru, ktorý prejde procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie. Až proces EIA rozhodne o výstavbe spomínaného zábavného parku, \" konštatovala Fitzeková.
S výnimkou Disneylandu v Paríži bude projekt Vtáčie údolie jedinečný v celej Európe. Hlavnou atrakciou budú tri stredne veľké zábavné parky s rôznou tematikou, založené na grandióznosti a bohatej histórii Slovenska. Chýbať nebudú ani športové areály vrátane golfového ihriska a lyžiarskeho svahu. Súčasťou parku budú aj stajne, jazdecký klub a zvierací park.
 

Vyberte región